Senin, 11 Maret 2013

. Putu Piring


Putu piring merupakan sejenis kue basah khas Malaysia yang terbuat dari tepung ubi yang diisi gula Melaka. Bentuknya seperti piring yang dibalut dengan kain putih sebelum dikukus. Kemudian putu akan diletakkan di atas kepingan kecil daun pisang yang ditaburi kelapa parut muda.

7. Botok-botok


Botok- botok adalah sejenis makanan tradisional khas Johor. Makanan ini dibungkus didalam daun pisang yang bila dibuka, terdapat beberapa potong ikan yang dibumbui dengan banyak rempah. Ikan yang selalu digunakan untuk masakan ini adalah ikan tenggiri atau ikan merah.

8. Cencalok

Cencalok ialah sejenis lauk untuk dihidangan bersama nasi. Cencalok dibuat dari udang halus yang lebih dikenal sebagai udang geragau. Udang geragau ini akan dicampurkan dengan air dan sedikit nasi. Setelah dicampurkan, bahan-bahan tersebut akan dimasukkan ke dalam sebuah tempayan kecil. Kemudian tempayan tersebut ditutup rapat-rapat dengan kain bersih untuk disimpan selama 3 hari.

9. Dodol-dodol


Dodol-dodol adalah sejenis makanan yang dikategorikan sebagai manisan. Dodol ini sangat terkenal di Melaka. Pembuatannya pun konon sangat rumit dan dibutuhkan orang yang ahli agar menghasilkan dodol berkualitas tinggi. Dalam kebudayaan Malaysia, dodol dihidangkan ketika ada tamu yang berkunjung ataupun pada hari-hari raya.

10. Otak-otak


Otak-otak adalah sejenis makanan tradisional di perkampungan nelayan Melayu. Otak-otak dimakan sebagai makanan ringan di sore hari pada kebudayaan Melayu. Terdapat dua jenis otak-otak di Malaysia, yaitu “Otak-otak Terengganu” dan “Otak-otak Johor.” (jow)

Tidak ada komentar:

Posting Komentar